Η φιλαναγνωσία στην “ΚΙΒΩΤΟ”

Εγκαταστάσεις - Εσωτερικός Χώρος

Οι δράσεις φιλαναγνωσίας στην “Κιβωτό” ξεκινούν από την προσχολική ηλικία. Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας υπάρχουν επιλεγμένα βιβλία, ειδικά για όλες τις ηλικίες των βρεφών και νηπίων. Έτσι, καθημερινά διαβάζουμε πολλές ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά συμβάλλοντας στο να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο από τη μικρή τους ηλικία.

Μετά την ανάγνωση τα παιδιά παρακινούνται να ζωγραφίζουνι κάτι με ερέθισμα το βιβλίο και να το μοιραστούν στην τάξη μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ειδικά για τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 τα παιδιά του τμήματος του Νηπιαγωγείου θα συμμετάσχουν στον 2ο Μαραθώνιο φιλαναγνωσίας που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με θέμα «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», στον οποίο έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με τις διαφορετικές εκφάνσεις του ταξιδιού: το ταξίδι ως μετακίνηση από έναν τόπο σε άλλο, για διακοπές ή για απόκτηση εμπειριών και γνώσεων, το νοητό ταξίδι σε άλλους τόπους και εποχές αλλά και το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού μας και της ίδιας της ζωής. Με πυξίδα, με χάρτη, με διαστημόπλοιο ή άλλο μεταφορικό μέσο, με τα πόδια ή με τον νου, καλούνται οι μαθητές μας αυτή τη σχολική χρονιά να ταξιδέψουν με αφορμή ένα βιβλίο. Γιατί σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι!

Στόχοι του προγράμματος

· Να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση βιβλίων και να γνωρίσουν το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.

· Να ταξιδέψουν στον χρόνο, στο παρελθόν και στο μέλλον, να κάνουν συγκρίσεις, να βρουν ομοιότητες και διαφορές με το σήμερα.

· Να εντοπίσουν χρήσιμες πληροφορίες και να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από την ανάγνωση κειμένων.

· Να μπουν στη θέση όσων ταξιδεύουν και να αφουγκραστούν τα συναισθήματά τους, να ακούσουν τις εμπειρίες τους.

· Να ασκηθούν σε βιωματικές, διαδραστικές προφορικές αναδιηγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, φανταστικών και πραγματικών.

· Να κατανοήσουν ότι σε κάθε ταξίδι η διαδρομή έχει αξία και όχι ο προορισμός

Μοιραστείτε το: