Η Πρωτομαγιά

Εγκαταστάσεις - Εσωτερικός Χώρος

Γεια σας, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες! Σήμερα είναι η Πρωτομαγιά, μια πολύ σημαντική και όμορφη μέρα για όλους μας. Ξέρετε γιατί γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Ας το ανακαλύψουμε μαζί!

Η Πρωτομαγιά έχει δύο όψεις: μια εργατική και μια ανοιξιάτικη. Η εργατική όψη της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε το 1886, όταν εργάτες στο Σικάγο των ΗΠΑ εξεγέρθηκαν για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως η 8ωρη εργάσιμη ημέρα. Ο αγώνας τους ήταν σκληρός και απαιτητικός, αλλά και πολύ συμβολικός για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό, την 1η Μαΐου, οι εργάτες και οι εργάτριες διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους, μέσω απεργίων, πορειών και συνθημάτων.

Η ανοιξιάτικη όψη της Πρωτομαγιάς είναι πολύ παλιότερη και πηγάζει από την αρχαιότητα. Τότε, ο Μάιος ήταν ο μήνας που γέννησε τους λουλουδένιους κήπους, όπως λέει και το ποίημα του Γ. Δροσίνη. Γι’ αυτό, ο λαός γιόρταζε τη φύση, τη γονιμότητα και την ανάσταση της ζωής, φτιάχνοντας στεφάνια από λουλούδια και συμβόλους. Αυτό το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, ως μία παιχνίδωση με τους χρωμάτους και τους αρώματου.

Έτσι, βλέπουμε ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που συνδυάζει το κοινωνικό με το φυσικό, το πολιτικό με το ποιητικό, το ιστορικό με το λαϊκό. Είναι μια μέρα που μας καλεί να είμαστε ενωμένοι, δημιουργικοί και αισιόδοξοι. Είναι μια μέρα που μας δίνει ελπίδα και χαρά. Και γι’ αυτό, τη γιορτάζουμε!

Κατασκευές

Μοιραστείτε το: